Yleistä tietoa Närpiön Jäätelötehtaan tuotteiden allergeeneista:
- Allergeenit on merkitty lihavoituna tuotteidemme ainesosaluetteloon.
- Useimmat makumme ovat laktoosittomia, ja tällä hetkellä kaikki kauppavalikoiman maut ovat laktoosittomia lukuun ottamatta Valkosuklaa-mansikkaa.
- Useimmat makumme ovat gluteenittomia.
- Jos olet epävarma siitä, sopivatko jäätelömme allergeeneillesi, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä! Autamme mielellämme.
Jos olet allerginen muulle ainesosalle kuin ainesosaluettelossa mainituille, et välttämättä aina saa tarkkaa tietoa siitä, sisältääkö kyseinen tuote kyseistä ainesosaa vai ei. Pakkauksen merkinnöissä voidaan joissakin ainesosissa käyttää esimerkiksi kategoriaan viittaavaa nimeä (esimerkiksi maissitärkkelys voidaan ilmoittaa tärkkelyksenä). (Lähde: Ruokavirasto, 2023)
Noudatamme Ruokaviraston ohjeita pakattujen elintarvikkeiden allergeenien osalta. Lisää tietoa Ruokaviraston ohjeista löydät heidän verkkosivuiltaan.
Sisältävätkö tuotteemme pähkinää?
Valmistamme sekä pähkinällisiä että pähkinättömiä tuotteita.
Kun valmistamme pähkinällistä jäätelöä, noudatamme prosesseja, jotka minimoivat kontaminaation riskin. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että valmistamme pähkinällisiä makuja päivän viimeisenä. Kun pähkinöitä on käytetty tuotannossa, pesemme ja desinfioimme koneet ja kaikki jäätelömassan kanssa kosketuksiin joutuvat koneen osat.
Tuotantolaitteemme eroavat monista muista jäätelönvalmistajista. Suurin ero on siinä, että voimme purkaa koneemme osiin ja puhdistaa ja desinfioida kaikki osat huolellisesti. Tämä puhdistus tehdään vähintään kerran päivässä.
Koska meillä on mahdollisuus pestä kaikki pähkinöiden kanssa kosketuksiin joutuvat tuotantolinjan osat, emme ilmoita tuotteissamme “saattaa sisältää pähkinän jäämiä”. Ruokavirasto sanoo, että “turhat merkinnät aiheuttavat sen, että kuluttajat joutuvat tarpeettomasti välttämään tuotteita, joissa kontaminaatioriskiä ei olekaan.”.
Sisältävätkö tuotteemme gluteenia?
Merkitsemme gluteenittomat tuotteemme etiketissä gluteenittomiksi. Alussa (vuonna 2022) emme merkinneet tuotteitamme gluteenittomiksi viitaten Ruokaviraston ohjeisiin tarpeettomien merkintöjen välttämisestä. Pian tämän jälkeen markkinoille tuli tuotteita, jotka saattoivat sisältää gluteenin jäämiä, vaikka niiden ei pitäisi sisältää gluteenia (esim. vaniljajäätelö).
Emme käytä vehnäjauhoja tuotantotiloissamme. Osana tuotantoa tehtaalla voi olla gluteenia sisältäviä tuotteita, esimerkiksi kun valmistamme mämmijäätelöä, käytämme valmista mämmiä, joka sisältää ruista. Vehnäjauhoja emme kuitenkaan tuo tuotantotiloihin. Jos käsittelee vehnäjauhoja, on väistämätöntä, että pinnat kontaminoituvat jauhottomuudesta.
Kun käsittelemme raaka-aineita, jotka luonnostaan sisältävät allergeeneja (gluteenia), toteutamme tarvittavat toimenpiteet, jotta emme kontaminoi muita tuotteita (katso yllä oleva kohta pähkinöistä).
Maitotuotteemme
Meidän käyttämämme maito ja kerma hankitaan paikallisesti Pohjanmaalta. Käyttämämme maito on perinteistä tilamaitoa, joka tulee suoraan Östmanin tilalta Kaitsorista, Vöyriltä.
Maito on homogenisoimatonta, lisäaineetonta ja miedosti pastöroitua, jotta se on turvallista kulutukseen. Suurin osa päivittäistavarakaupoista löytyvistä maitotuotteista on korkeapastöroitua, ja joissain tapauksissa niitä ei saa edes kutsua maidoksi, vaan “maitojuomaksi”. Käytämme oikeaa maitoa, joka todella maistuu maidolta.
Kerman toimittaa meille Maitokolmio-meijeri Toholammilta. Kerma on lisäaineetonta, eli se ei sisällä karrageenia. Karrageenia löytyy kuitenkin useimmista päivittäistavarakaupan kermatuotteista. Karrageeni, tunnetaan myös nimellä E407, on stabilointi-, sakeutus- ja hyytelöimisaine.
Kananmunat jäätelössä
Perinteinen käsityöläisjäätelö vaatii kananmunia. Kananmunat sisältävät luonnollisesti lesitiini-nimistä ainetta, joka auttaa rasvan ja veden sitoutumaan jäätelömassassa. Se antaa myös kermaisemman maun ja koostumuksen.
Kananmunat antavat vaniljajäätelöllemme sen kermaisen keltaisen, luonnollisen värin.
Munamme tulevat Hagan tilalta Kalaxista, Närpiöstä, noin 5 minuutin matkan päässä Närpiön Jäätelötehtaalta. Hagalla on hyvinvoivia kanoja tilallaan, ja kanat ruokitaan vain GMO-vapaalla rehulla.
Saatko jäätelöstä vatsavaivoja?
Olemme saaneet yhteydenottoja monilta, toisistaan riippumattomilta kuluttajilta, jotka ovat kaikki raportoineet saman asian. He ovat yleensä saaneet vatsavaivoja syödessään jäätelöä tai muita maitotuotteita. Asiakkaat ovat olleet yllättyneitä, kun he ovat syöneet jäätelöämme, jopa suuria määriä, eivätkä ole kokeneet näitä oireita.
Haluaisimme kovasti tietää, miksi näin on – miksi asiakkaat voivat syödä meidän jäätelöämme mutta eivät muuta? Valitettavasti emme tiedä varmasti, miksi näin on.
Useimmissa kaupan pakastealtaista löytyvissä jäätelötuotteissa on monia erilaisia stabilisaattoreita, sakeutusaineita ja muita lisäaineita. Me emme käytä näitä. Olemme oma, hyvin epätieteellinen teoria on, että lisäaineiden puuttuminen jäätelöstämme tekee keholle hyvää.