Laktoosittoman jäätelön valmistaminen ei ole kovin vaikeaa. Silti monet eivät tee sitä. Miksi näin on? Ja miksi Närpiön Jäätelötehtaalla on kunnia-asia valmistaa laktoositonta jäätelöä?
Niin kuin monissa muissakin tilanteissa, joissa sydän ohjaa tekemisiä, laktoositon jäätelö merkitsee meille huolenpitoa ja välittämistä. Tavoitteenamme on, että koko perhe voi nauttia samanlaisesta jäätelökokemuksesta.
Ymmärrämme, että luvut ja tilastot siitä, kuinka moni on laktoosi-intolerantti maassamme, eivät täsmää siihen, kuinka monet todella käyttävät laktoosittomia tuotteita. Onhan niin, että usein koko perheet noudattavat samaa ruokavaliota, joten todellisen kulutusluvun pitäisi olla huomattavasti suurempi kuin pelkkä lääketieteellinen tarve osoittaa. Lyhyesti sanottuna tiedämme, että kysyntä on suurta. Tiedämme myös, miten hankalaa on, kun ei voi syödä samoja asioita kuin muut.
![](https://i0.wp.com/glassfabriken.fi/wp-content/uploads/2023/12/miksuNY.jpg?fit=800%2C800&ssl=1)
Yksi yleisimmistä kysymyksistä, jonka saamme jäätelöstämme, koskee sen laktoosittomuutta. Olemme erittäin iloisia voidessamme vastata: kyllä, ovathan ne laktoosittomat!
Laktoositonta jäätelöä voidaan valmistaa eri tavoin. Yksi tapa tuottaa laktoositon tuote on käyttää pohjana laktoositonta maitojauhetta. Jauhe sekoitetaan muihin ainesosiin, ja lopulta se antaa jäätelölle halutun muodon. Käytämme valmistusmenetelmässämme kuitenkin mahdollisimman puhtaita, luonnollisia ja tuoreita raaka-aineita. Tämä tarkoittaa, että maito, kerma ja kananmunat toimitetaan tehtaalle ihan vasta-talteen-otettuna. Jotta meidän jäätelöstämme tulisi laktoosittomaksi, lisäämme entsyymin nimeltä laktaasi. Se tekee samaa työtä kuin keho muuten tekee niillä, jotka sietävät laktoosia. Autamme laktoosin hajoamisessa, jotta laktoosi-intoleranttien elimistö ei tarvitse ärsyttää toimintoa, joka muuten tuottaa vaivaa.
Laktaasi on kallista ja hankalaa annostella ensimmäistä kertaa. Ihmiset ovat nimittäin erilaisia herkkyysasteiltaan, eikä voida vain pyytää joukkoa koehenkilöitä ystävällisesti syömään paljon jäätelöä “nähdäksemme miten se sujuu”. Tämä ei ole tieteellisesti oikein eikä luotettavaa perustetta tai lähtökohtaa. Kuinka sitten voidaan taata, että tuote on laktoositon?
Näytteitä otetaan ja lähetetään tekniseen laboratorioon Seinäjoella. Siellä vastaukset analysoidaan, ja tehdään lausunto laktoosimäärästä. Reseptimme muotoiltiin uudelleen ja kehitettiin määrätietoisesti, kunnes laboratoriotulokset hyväksyttiin. Jippii! Olemme keksineet reseptin laktoosittomaan jäätelöön!
![](https://i0.wp.com/glassfabriken.fi/wp-content/uploads/2023/12/20231004_101250-scaled.jpg?fit=576%2C1024&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/glassfabriken.fi/wp-content/uploads/2023/12/blabarNY-scaled.jpg?fit=576%2C1024&ssl=1)
Monet meihin yhteyttä ottavat etsivät tuotteita, jotka eivät sisällä lainkaan maitoa ja/tai kananmunaa. Tällä hetkellä valmistamme maidottomia ja kananmunattomia vaihtoehtoja sorbettimuodossa. Mansikka-lime, Vadelma, Sitrus sekä tikkuversioina Vadelma, Appelsiini ja Päärynä ovat testattuja ja hyväksyttyjä. Mielestämme ne ovat todella virkistäviä!
Kysymys, joka joillakin vielä pysyy, on “kermaisen jäätelön, joka olisi vegaaninen”. Siinä meillä on vielä työtä tehtävänä. Tulevaisuudessa voi tapahtua, että löydämme reseptin, josta olemme tyytyväisiä näiden edellytysten puitteissa. Haluamme silloin, että jäätelö on niin herkullista, että myös ne, jotka eivät normaalisti keskity vegaaniseen ruokavalioon, voisivat valita sen vain siksi, että se on niin uskomattoman hyvää!