Inspiroiduimme tästä kirjoituksesta teiltä, arvoisat asiakkaamme. Kuluttajalta saimme kysymyksen koskien jäätelön valmistuksen aiheuttamaa hävikkiä, erityisesti kun testaamme niin monia erilaisia makuja. Kysymys on moniulotteinen, ja haluamme selittää kestävän ajattelutapamme ruokahävikin osalta.
Joka vuosi heitämme Suomessa pois 360 miljoonaa kiloa ruokaa. Tämä käy ilmi tuoreesta raportista, jonka on laatinut Luonnonvarakeskus Luke. Keskimäärin kotitalous aiheuttaa 23 kilogramman ruokahävikin vuodessa. Kysymys siitä, kuinka paljon hävikkiä aiheutamme, on siis perusteltu.
Tietty määrä hävikkiä syntyy aina ruoan kohdalla, mutta nousevien raaka-ainekustannusten ja tiukentuvien ilmastopaineiden myötä on syytä harkita tarkemmin. Perheyrityksenä on luonnollisesti tärkeää ajatella kestävästi, jotta meillä on paikka myös lapsillemme, tulevalle sukupolvelle.
Kestävä jäätelönvalmistus
Närpiön Jäätelötehdas on suhteellisen pieni toimija koko elintarvikealalla, mutta kuten monessa muussakin asiassa, voimme kaikki tehdä jotain.
Elintarviketuotannossa hävikkiä voi syntyä eri vaiheissa. Raaka-aineiden virheellinen varastointi ja käsittely, tehottomat tuotantoprosessit, väärät ennusteet, resursseja vaativa tuotekehitys ja niin edelleen.
Pienimuotoinen käsityöläistuotanto
Närpiön Jäätelötehdas harjoittaa pienimuotoista käsityöläistuotantoa. Käytämme laitteita ja valmistusprosesseja, joita ei voi verrata teolliseen massatuotantoon
Koska tuotantolinjamme on skaalautuva, voimme helposti testata uusia makuja valmistamatta niistä valtavia määriä. Pienin määrä on noin 10 litran satsi. Uusia testimakuja kokeillaan usein rinnakkain vakiotuotannon kanssa. Mahdollinen tuotantohävikki voidaan siksi käyttää kokeiluihin mieluummin kuin heittää pois.
Testaamme ensin uusia jäätelölajeja keskenämme kahvihuoneessa. Silloin meitä on seitsemän tuomaria, ja ilmaisemme kriittisesti mielipiteemme. Jos maku hyväksytään kahvihuoneessa, se etenee seuraavaan vaiheeseen, ja silloin pyydämme kuluttajan avuksi!
Itsepalvelu on kohtauspaikkamme kuluttajan kanssa
Itsepalvelussamme jaamme makuja, jotka ovat miellyttäneet meitä itseämme, nähdäksemme miten ne otetaan vastaan laajemman yleisön keskuudessa. Itsepalvelumme on ahkerassa käytössä joka päivä uskollisimpien asiakkaidemme toimesta. Palautteesta voimme herkällä korvalla kuunnella kuluttajia ja kehittää parhaan mahdollisen tuotteen asiakkaillemme.
Ne lajikkeet, jotka ovat saaneet eniten arvostusta itsepalvelussamme, kilpailevat paikasta joko kauppojen vakiotuotevalikoimassa tai jäätelökioskivalikoimassa.
Mahdollisuutemme testata erilaisia makuja pienimuotoisesti vähentää riskiä sekä tuotantohävikille että mahdollisesti hitaasti myyville tuotteille, jotka voisivat jäädä hyllyille aiheuttaen hävikkiä kauppiaille. Emme siis työskentele sokkona!
Ruokahävikin välttäminen keittiössä
Tuotantokeittiössämme kiinnitämme suurta huomiota siihen, että käytämme tilat strategisesti hyväksemme. Jääkaappi- ja pakastintilat voidaan säätää siten, ettei tarpeettomia tiloja jäähdytetä.
Korkean raaka-ainekierroksen ansiosta mitään ei mene hukkaan. Annostelemme päivittäisen tarpeen mukaan. Reseptit ovat niin tarkkoja, ettemme joudu heittämään käyttämätöntä hilloa ja kastiketta pois, vaan keitämme juuri sen verran kuin päiväksi tarvitaan. Jos jotain jää yli, sitä käytetään erilaisiin kokeiluihin, kuten aiemmin mainittiin.
Hyvä suunnittelu on perusta sille, että kokkimme työskentelevät kestävällä tavalla ja torjuvat hävikkiä.
Kierrätä jäätelöpurkkimme eväsrasiaksi
Kätevä vinkki on huuhdella Närpiön Jäätelötehtaan jäätelöpurkkia ja käyttää niitä uudelleen! Purkki on elintarvikekelpoinen ja kestää sekä pakastamista että mikroaaltouunissa lämmittämistä! Se on muoviton ja tiivis, joten ei vuoda. Jos säilytät keittoa ja haluat välttää vuodon, voi olla hyvä varmistaa teipillä, että kansi on kunnolla suljettu.