+358 40 044 8061 | info@glassfabriken.fi

+358 50 555 8204 | info@glassfabriken.fi

Suklaan suitsuttamisesta

Miksi suklaa nousi niin suosituksi katolisissa maissa? Kuulostaako sanat ’cacauatl’ ja ’xocóatl’ jotenkin tutulta? Kuinka kauan suklaata on syöty Suomessa? Mitä tekemistä Närpiön Jäätelötehtaalla on asian kanssa? Perehdy nopeasti suklaan historiaan!

Asteekeista paavin kautta Närpiöön

Theobroma cacao -kasvi on meksikolainen puu, jossa on raskaat, keltaiset hedelmät. Hedelmien sisällä on suuria siemeniä, yleensä 20–50 kappaletta, riveissä viiden kappaleen ryhmissä. Ne kasvavat niin, että suojaava hedelmäliha ja kalvot muistuttavat pieniä valkoisia sydämiä, kun ne jaetaan ja poistetaan hedelmästä.

Asteekkien alkuperäiskansa paahdoi pavut avotulella ja jauhoi ne pulveriksi. Maku saatiin hunajasta ja vaniljasta, ja siitä leivottiin tiivis taikina. Tätä annosteltiin pieni pala tehdäkseen kaakaojuoma, lisäämällä vettä sen päälle. Tätä kutsuttiin ‘cacauatl’:ksi. Tässä on sanan ‘kaakao’ alkuperä. Taistelussa sotilaat kantoivat aina mukanaan hieman liotettavaa kaakotaikinaa. Silloin he pystyivät nopeasti lisäämään vettä ja palauttamaan voimansa juomasta.

Maya-kansa joi seoksen lämpimänä ja kutsui sitä ’xocóatl’ – kuumaksi ja katkeraksi vedeksi. Tässä näemme sanan “suklaa” alkuperän!

Kaupunki Tenochtitlan oli 700 vuotta sitten 13,5 neliökilometrin kokoinen kaupunki nykyisen Mexico Cityn alueella. Väkiluku oli sama kuin tän pävän Tampereella. Moctezuma II hallitsi kansaansa valtavassa palatsissa, jossa 300 työntekijää vastasi eläinten hoidosta. Noin 50 000 kauppiasta kokoontui päivittäin kaupungin kaikille aukioille. Kaakaopapu oli niin arvostettu, että sitä todellakin käytettiin maksuvälineenä. Suklaan uskottiin parantavan seksuaalielämää, rakkautta ja hedelmällisyyttä.

Oudot mantelit

Columbus ei ymmärtänyt, millaisia puisevia ja tylsiä manteleita hän oli vahingossa saanut käsiinsä, kun hän kaappasi mayaveneen ja anasti sen lastin. Mutta kun muutama papu putosi nyyteistä, paikalliset heittäytyivät innokkaasti niiden kimppuun ja ottivat ne nopeasti talteen. Columbus toi muutaman pavun kotiin nähdäkseen, oliko joku kiinnostunut näistä käsittämättömistä, rumista, mutta ilmeisesti kalliista “manteleista”. Mutta kukaan ei kiinnittänyt niihin huomiota.

Espanjalaiset olivat yleisesti ottaen lumoutuneita hämmästyneenä kohtaamistaan valtakunnista maailmanympärimatkallaan. Positiivisemman asenteen kohteisiin ja niiden hallitsijoiden kunnioituksen myötä, he saattoivat saada tarjolle valmiiksi valmistettua juomaa. Hernán Cortés alkoi kuljettaa kaakaota Eurooppaan vuonna 1528. Nyt ymmärrettiin, miten sitä pitäisi käyttää.

Paavin mielipide

Katolisissa maissa kaakaosta tulisi saamaan aivan erityisen merkityksen. Paastonaikana oli nimittäin sallittua juoda – mutta ei syödä. Ja kansa, joka sekoitti kaakaota niin paksuksi… Oliko se silloin edelleen juomaa – vai pitäisikö se luokitella ruoaksi? Lopulta väittely oli niin kiivasta, että itse paavi joutui ratkaisemaan asian. Vuonna 1569 Pius V vahvisti, että suklaa on juoma ja että sitä saa käyttää paastonaikana. Jotain, mikä oli arvostettua nälkäisten uskovien keskuudessa.

Juhlien keskipisteessä

Katolisen kirkon uskonnollisesti perusteltu juoma, muuttui myöhemmin hienompien juhlien trendikkääksi osaksi. 1600-luvun lopulla Ranskan “Auringon kuningas” Ludvig XIV avioitui espanjalaisen prinsessan, Maria Teresian, kanssa. Kuningatar toi suklaan Ranskaan.

Silloin tuli kohta muodikkaaksi, että hienot naiset joisivat suklaata salongeissa. He seurasivat kuningashuonetta ja yrittivät tietysti kopioda heidän elämäntapansa jonkinlaisena statuksen osoituksena. Tämän seurauksena alkoholin käyttö väheni merkittävästi koko Euroopassa. Aikaisemmin viiniä oli pidetty etelässä tärkeimpänä seurustelujuomana, kun taas olutta käytettiin pohjoisessa.

Noin sata vuotta myöhemmin suklaasta oli tullut yleistä myös keskiluokan keskuudessa. Tässä yhteydessä alettiin myös valmistaa suklaata kiinteässä muodossa, suklaalevynä. Tällä tavoin voitiin lisätä eksklusiivisuutta uudelleen, koska uusi tuote vaati monimutkaisempia valmistusprosesseja ja oli sitten taas “hienompi luksustuote” statukseen käyttöön.

Suklaasuhde omassa maassamme

Suomeen saapui suklaakonvehteja sekä Ruotsista että Venäjältä 1800-luvulla. Alla nähdään kaksi suomalaista 1800-luvun kotia. Vasemmalla on Fredrika ja Johan Ludvig Runebergin koti. Oikealla Sneckenströmin perheen koti Porvoossa. Just Porvoossa Brunbergin suklaatehdas aloitti toimintansa 1910-luvulla.

Närpiön Jäätelötehtaan Suklaakermajäätelö

Käytämme jäätelövalmistuksessamme kotimaista, 150-vuotiasta Brunbergin suklaatehtaan tuotetta! He valmistavat gluteenittomia ja laktoosittomia suklaalevyjä. Suklaajäätelössämme olemme antaneet nautinnolle selkeän luonteen antamalla pienten, pehmeiden, höyhenenkevyiden lastujen aitoa suklaata seurata jokaisessa puraisussa. Kokeile ja katso, tuletko yhtä suklaanhimoiseksi kuin atsteekit!

Läs mer intressanta artiklar