fbpx

+358 50 555 8204 | [email protected]

Generell information om allergener i Närpes Glassfabriks produkter:

  • Allergener är utmärkt med fet stil i ingrediensförteckningen på våra produkter.
  • De flesta av våra smaker är laktosfria, i dagsläget är alla smaker i butikssortimentet laktosfria förutom Vitchoklad-jordgubbe
  • De flesta av våra smaker är glutenfria
  • Om du är osäker på om våra glassar passar dina allergener, tveka inte att ta kontakt! Vi hjälper gärna.

Om man är allergisk mot en annan beståndsdel än de som nämnts i ingrediensförteckningen, får man nödvändigtvis inte alltid exakt information i påskrifterna på förpackningen om produkten i fråga innehåller denna beståndsdel eller inte. I påskrifterna på förpackningar kan om vissa beståndsdelar till exempel användas kategorinamnet (majsstärkelse kan till exempel anges med kategorinamnet stärkelse). (Källa: Livsmedelsverket, 2023)

Vi följer Livsmedelsverkets anvisningar för allergener i förpackade livsmedel. Mer information om Livsmedelsverkets anvisningar hittas på Livsmedelsverkets hemsidor.

Innehåller våra produkter spår av nötter?

Just nu har vi inga produkter i vårt sortiment som innehåller nötter. Detta utesluter dock inte att vi någon gång kan använda nötter i samma produktionslinje som övriga glassar.

När vi tillverkar glass som innehåller nötter följer vi processer som miniminerar risken för kontaminering. Det innebär t.ex. att vi gör smaker med nötter som sista smak för dagen. Efter att vi har använt nötter i produktion tvättas och desinficeras maskiner och samtliga maskindelar som kommer i kontakt med glassmeten.

Den produktionsutrustning vi har är annorlunda från många andra glasstillverkare. Det som skiljer sig mest är att vi har möjlighet att plocka isär våra maskiner och enkelt rengöra och desinficera alla delar noggrant. Denna rengöring sker minst en gång varje dag.

Eftersom vi har möjlighet att tvätta alla delar i produktionslinjen som kommer i kontakt med nötter deklarerar vi inte att våra produkter “innehåller spår av nötter”. Livsmedelsverket säger att “onödiga påskrifter medför att konsumenterna i onödan måste undvika produkter för vilka risk för kontamination inte föreligger“.

Innehåller våra produkter gluten?

Vissa av våra produkter är märkte som “glutenfria” och vissa är inte. Detta beror på att vi endast märker de produkter som vanligtvis kunde innehålla gluten som “glutenfria”.

Exempelvis märker vi inte “Gammaldags vaniljgräddglass” som glutenfri, eftersom vaniljgräddglass vanligtvis inte innehåller gluten. Däremot när vi hade “Äppelpaj” som säsongssmak var den märkt som glutenfri, eftersom äppelpaj ibland kan innehålla gluten.

Detta är i enlighet med Livsmedelsverkets anvisningar, som ger detta exempel: “På burken till äppelsaft får till exempel inte stå mjölkfri, eftersom äppelsafter inte heller annars innehåller mjölk eller mjölkbaserade beståndsdelar“.

Vi använder inget vetemjöl i produktionsutrymmen. Som en del av produktionen kan det finnas produkter som innehåller gluten i fabriken, t.ex. när vi gör memmaglass använder vi färdig memma som innehåller råg. Vetemjöl som sådant tar vi dock inte in i produktionsutrymmen. Om man hanterar vetemjöl är det oundvikligt att kontaminera ytor med mjöldamm.

Våra mejeriprodukter

Vår mjölk och grädde inhandlas lokalt från Österbotten. Mjölken vi använder är traditionell gammaldags gårdsmjölk som kommer direkt från Östmans gård i Kaitsor, Vörå.

Mjölken är tillsatsfri och lågpastöriserad för att vara säker för konsumtion. De flesta mjölkprodukter som hittar i dagligvaruhandeln är högpastöriserad och i vissa fall får de inte ens kallas mjölk, utan “mjölkdryck”. Vi använder riktig mjölk, som faktist smakar mjölk.

Grädden levereras till oss från Maitokolmio-mejeriandelslaget i Toholampi. Grädden är tillsatsfri, alltså innehåller inte karragenan. Karragenan finns annars i de flesta gräddprodukter i dagligvaruhandeln. Karragenan, även känt som E407, är ett stabiliserings-, förtjocknings- och geleringsmedel.

Ägg i glass

Traditionell hantverksglass använder ägg. Ägg innehåller naturligt ett ämne som heter lecitin, vilket hjälper fett och vatten att bindas ihop i glassmeten. Det ger även en krämigare smak och konsistens.

Det är ägg som gör att vår vaniljglass får sin gräddgula, naturliga färg.

Våra ägg kommer från Haga gård i Kalax, Närpes, cirka 5 minuter från Närpes Glassfabrik. Haga har välmående höns på sin gård och hönorna matas endast med GMO-fritt foder.

Får du ont i magen av glass?

Vi har kontaktats av många, oberoende av varandra, konsumenter som alla har rapporterat samma sak. Det handlar om att man vanligtvis fått ont i magen när man ätit glass eller förtärt andra mejeriprodukter. Kunderna har blivit förvånade när de ätit vår glass, till och med i stora mängder, och inte upplevt de här symptomen.

Vi skulle gärna ha ett svar på varför det är så – varför kan kunder äta vår glass men ingen annan? Tyvärr vet vi inte med säkerhet varför det är så.

I de flesta glassprodukter som finns i butikernas frysdiskar hittas en mängd olika stabilisatorer, förtjockningsmedel och övriga tillsatser. Vi använder inte några av dessa. Vår egna, högst ovetenskapliga teori, är att det är avsaknaden av onödiga tillsatser i vår glass som gör att kroppen mår bättre av vår glass.