+358 50 555 8204 | info@glassfabriken.fi

Laktosfri glass

Det är inte jättesvårt att tillverka laktosfri glass. Ändå är det många som inte gör det. Varför är det så? Och varför är det en hederssak att tillverka laktosfri glass på Närpes Glassfabrik?

Som i så många andra sammanhang där hjärtat styr de val man gör, handlar laktosfri glass för oss också om ren ömhet och omtanke. Vi vill att hela familjer ska kunna njuta av samma sorts glassupplevelse.

Vi vet att siffror och statistik om hur många laktosintoleranta individer vi har i vårt land, inte alls stämmer överens med hur många som faktiskt konsumerar laktosfria produkter. Det är ju så, att hela familjer ofta följer samma kost och därför borde den faktiska konsumtionssiffran vara betydligt högre än vad det rent medicinska behovet påvisar. Kort sagt vet vi att efterfrågan är stor. Vi vet också hur besvärligt det känns att inte kunna äta samma saker som andra.

En av de vanligaste frågorna vi får om vår glass är om den är laktosfri. Vi är väldigt glada över att kunna svara ja! 

Laktosfri glass kan tillverkas på olika sätt. Ett sätt att framställa en laktosfri produkt, är genom att låta laktosfritt mjölkpulver utgöra bas och utgångspunkt. Pulvret blandas upp med andra ingredienser, som slutligen ger glassen en önskvärd form. I vår tillverkningsmetod används däremot så rena, naturliga och färska råvaror som möjligt. Det betyder att mjölken, grädden och äggen levereras till fabriken riktigt nyligt tillvarapåtagna. För att vår glass ska bli laktosfri, tillsätter vi i stället ett enzym som heter laktas. Det gör samma arbete som kroppen annars gör hos de som tål laktos. Vi hjälper till med laktosnedbrytningen så att funktionen som krånglar hos laktosintoleranta, inte alls behöver irriteras.

Laktas är dyrt och besvärligt att dosera för första gången. Individer är nämligen olika känsliga och därför kan man inte bara be ett gäng försökspersoner att vänligen äta en massa glass ”för att se hur det går”. Detta är inte vetenskapligt riktigt och inget man kan förlita sig på eller utgå ifrån. Så hur kan man då garantera att produkten är laktosfri?

Labbprover tas och skickas till ett tekniskt laboratorium i Seinäjoki. Där analyseras svaren och ett utlåtande om laktosmängd görs. Vårt recept omarbetades och utvecklades målmedvetet tills labbsvaren gick igenom som godkända. Jippii! Vi har uppfunnit ett recept på laktosfri glass!

Många som hör av sig till oss söker produkter som inte över huvud taget innehåller mjölk och/eller ägg. I nuläget tillverkar vi mjölk- och äggfria alternativ i sorbetformat. Jordgubb-lime, Hallon, Citrus samt i pinnformat smakerna Hallon, Apelsin och Päron är testade och godkända. Riktigt läskande, tycker vi!

En fråga som hos somliga fortfarande kvarstår är ”en gräddglass som vore vegansk”. Där har vi lite att jobba på. I framtiden kan det hända att vi hittar ett recept som vi är nöjda med under dessa premisser. Vi vill då att glassen ska vara så god att även de som inte vanligtvis fokuserar på vegansk kost, också kunde välja den bara för att den är så fantastiskt bra!

Läs mer intressanta artiklar