Inspirationen till detta inlägg kommer från er, kära kunder. Vi fick en fråga av en konsument gällande hur mycket svinn som uppstår när vi tillverkar glass och framförallt när vi testar oss fram bland så många olika smaker. Frågan är mångfacetterad och vi vill gärna förklara vårt hållbarhetstänk när det kommer till matsvinn.
Varje år kastar vi i Finland bort 360 miljoner kilogram mat. Detta enligt en färsk rapport från Naturresursinstitutet Luke. Genomsnittshushållet står för 23 kilogram matsvinn per år. Frågan hur mycket svinn vi orsakar är alltså befogad.
Ett visst svinn uppstår alltid när det kommer till mat, men med stigande råvarukostnader och hårdare tryck på klimatet finns det skäl att tänka till. Som ett familjeföretag är det självklart att tänka hållbart så att vi även har en plats för våra barn, vår kommande generation.
Hållbar glasstillverkning
Närpes Glassfabrik är en förhållandevis liten aktör sett till hela livsmedelsbranschen, men som med så mycket annat kan vi alla göra något.
I en livsmedelsproduktion kan svinn uppstå i olika skeden. Råvaror som lagras och hanteras felaktigt, ineffektiv produktion, missbedömning av åtgången som leder till överproduktion, resurskrävande produktutveckling o.s.v.
Småskaligt hantverk
Närpes Glassfabrik bedriver en småskalig hantverksproduktion. De maskiner och tillverkningsprocesser vi använder oss av kan inte jämföras med en industriell massproduktion.
Tack vare att vår tillverkningslinje är skalbar kan vi enkelt testa nya smaker utan att behöva producera enorma volymer av dem. Den minsta mängden vi tillverkar är cirka 10 liter färdig glass. Nya testsmaker testas ofta sida vid sida av ordinarieproduktion vilket gör att eventuell smet eller smaksättning som inte “går jämnt ut” kan användas till just experiment, istället för att slängas.
Vi testar först de nya glassorterna sinsemellan i kafferummet. Då är vi sju stycken domare som kritiskt yttrar våra åsikter. Om smaken blir godkänd i kafferummet går den vidare till nästa steg och då tar vi hjälp av konsumenten!

Självbetjäningen är vår mötesplats med konsumenten
I vår självbetjäning lägger vi ut smaker som vi själva tyckt om, för att se hur de tas emot av en bredare publik. Vår självbetjäning är flitigt besökt varje dag av våra trognaste kunder. Tack vare respons och feedback, kan vi lyhört lyssna in konsumenterna och utarbeta den bästa möjliga produkten för våra kunder.
De sorter som varit högst uppskattade i självbetjäningen, tävlar om en plats i standardsortimentet för antingen butiker eller glasskiosksortimentet.
Tack vare att vi har möjlighet att testa olika smaker i liten skala minskar vi risken för både produktionssvinn samt eventuellt långsamt säljande produkter som riskerar bli svinn i butikshyllan. Vi arbetar alltså inte i blindo!
Att undvika svinn i ett kök
I produktionsköket är vi mycket noga med att strategiskt utnyttja utrymmen vi har. Kyl- och frysutrymmen kan justeras så att inga onödiga utrymmen kyls ner.
Genom att ha hög omsättning på råvaror behöver inget förfara. Vi portionerar enligt dagsbehov. Recepten är så exakta att vi inte behöver haska bort outnyttjade mängder av sylt och såser, utan kokar så att det precis räcker till för dagen. I de fall att något blir över används det i diverse experiment, som tidigare nämndes.
God planering ligger som grund till att våra kockar arbetar hållbart och motarbetar svinn.
Återbruka våra glassburkar som matlåda
Ett fiffigt tips är att skölja ur och återanvända din glassburk från Närpes Glassfabrik! Den är livsmedelsklassad och tål både frys och uppvärmning i mikrovågsugnen! Burken är fri från plast och förseglad så att den inte läcker, om man förvarar soppa och vill undvika läckage kan det dock vara bra att försäkra sig med en tejpbit runt locket.
