I detta blogginlägg ska vi djupdyka i mjölk! Varje vecka har vi förmånen att förädla fantastisk fin, lokal mjölk till glass. Vilken mjölk vi använder är viktig för att vår glass ska få den rätta karaktären och därför vill vi gärna berätta hur vi tänker kring mjölk. Häng med!
En produkt blir inte bättre än dess råvaror. I traditionell gräddglass är de huvudsakliga ingrediensen mjölk, grädde, ägg och socker. Dessa utgör själva basen i glassen och det lönar sig därför att välja dessa råvaror med stor omsorg.
Mjölk är en mera intressant råvara än vad man först kan tänka sig. I butikshyllan säljs det idag både mjölk och mjölkdryck. “Mjölk” är ett skyddat ord och får inte användas om något sätts till i mjölken, förutom vitamin D. En stor del av mjölk som säljs i butiker idag har ändrats på ett sådant sätt att det inte längre får kallas “mjölk” utan måste saluföras som “mjölkdryck”.
Modern mjölkindustri innefattar mycket processering. Detta är inte enbart negativ utan har lett till många produktinnovationer som varit till nytta för konsumenten. Hur mycket livsmedel ska processeras och vad som är naturligt eller inte är en svår fråga om kan debateras i all oändlighet. Det som är obestridligt är dock att smaken på vanlig mjölkdryck som säljs i butiker inte ens är i närheten av traditionell gårdsmjölk.
Eftersom vi på Närpes Glasfabrik vill jobba med så rena ingredienser som möjligt väljer vi att köpa mjölk direkt från en mjölkgård för att undvika onödig behandling, samt att vi direkt stödjer en lokal lantbruksproducent.
Från gård till glass
Vi använder gårdsmjölk från Östmans Gård i Karvsor, Vörå. Mjölken kommer från välmående kor och förpackas samma dag som den mjölkas. Därefter transporteras mjölken direkt från gården till glassfabriken, utan mellanhänder.
Den färska gårdsmjölken genomgår minimal behandling, endast det som behövs för att den ska vara säker för användning. Mjölken pastöriseras på mjölkgården för att vara säker för användning och därefter förpackas den. Ingen filtrering, homogenisering eller onödig upphettning. Inga tillsatser används i mjölken.
Gårdsmjölken från Östman pastöriseras vid en lägre temperatur jämfört med den mjölk som säljs i butiker. Mjölken är fortfarande säker att användas men tack vare lågpastöriseringen behåller mjölken sin naturligt goda smak.
Något vi uppskattar med Östmans gårdsmjölk är den höga fettprocenten! Gårdsmjölken har en fettprocent på 4,3% vilket är tacksamt när man gör gräddglass.
Färsk gårdsmjölk står sig sju dagar från mjölkningen. Den korta hållbarheten är inget problem för oss – det kompromissar vi gärna med hellre än att använda onödiga tillsatser. Mjölken anländer alltid färsk till glassfabriken, ca 24 timmar efter mjölkningen på gården och används genast i produktionen av glass.
Även du kan köpa mjölken från Östmans
Bröderna Östman är företagsamma män! Förutom att driva en mjölkgård har de även knutit samman flera lokala lantbruksproducenter till en och samma webbutik. Från Gårds-Smak.fi kan konsumenter beställa produkter från lokala producenter och få hemleverans! Mjölken vi använder finns att köpas i 1-liters förpackning.
Du kan själva kontrollera om Gårds-Smak erbjuder leverans till ditt område genom att fylla i ditt postnummer på deras hemsida.
Håll dig uppdaterad!
Vill du få ett mail när vi har något kul att berätta? Fyll i din adress här!
Du kan när som helst välja att avprenumerera på våra utskick.
Tack!
Vi har nu sparat dina uppgifter - vi ses i inkorgen!
2 svar
I min smak för söt glass. Diabetes typ 2
Hej Gurli! Tack för kommentaren! Det var tråkigt att höra om din sjukdom. Vi på glassfabriken har skrivit ett blogginlägg om just socker i glass. Artikeln går att läsa här:
Socker används inte för att göra glassen söt
Vi önskar dej en toppenfin helg!