I kundkontakten på våra sociala medier har vi noterat en speciell, innerlig ton. Den uttrycks bl.a. i glädje över människors olika vardagsåtaganden och framgångar. Vi bryr oss helt enkelt om varandra! Många är de följare som med rätta borde benämnas ‘vänner’. Över tid har vi knutit nya band med människor som vi annars kanske inte skulle ha haft turen att få lära känna.
En av dessa pärlor heter Totte Kola. Han fastnade i blickfånget genom sin kreativa matglädje och inspirerande förhållningssätt som livsnjutare. Totte reser gärna över landsgränsen mellan Sverige och Finland för att få tag på riktigt njutbar glass!
Totte Kola är 30 år och född livsnjutare. Hans historia började på Visby Lasarett, Gotland, utanför Sverige. Där blev han född med rekordlång navelsträng – något som firades med tårta. “Kanske har min längtan efter godsaker startat där, eftersom jag fick vara utan tårta då jag föddes?”
Totte på glassuppköp i Närpes. Smakerna lyfts ofta som givande recensioner och Totte är alltid ärlig i sin kritik.
Uppvuxen i Jakobstad – utflugen för att se världen. Med bartenderutbildning från Kos, Grekland, i bagaget, bosatte sig Totte åter i kylan i norr. Han lade bopålarna i Umeå. Kunskaperna i smak och matestetik bevisades under arbetet som bartender på Pinchos. Intressant nog blev han sedermera tandtekniker! I dagsläget pendlar han ner till sina kollegor vid Ludvika Dentallab i Dalarna och arbetar annars på distans. Men reser till söderns värme gör han också fortfarande flitigt.
“Under min uppväxt blev det sällan några trerätters middagar hemma. Utan oftast ganska enkel mat och ibland gröt efter skolan, så jag tror att det har satt ett frö för att upptäcka mera inom gastronomin nu som vuxen. God mat och dryck betyder verkligen allt för mig! Matkoma, Roy Nader och Uppdrag Mat ger mig massa inspiration från Youtube, och det får mig att vilja satsa på mitt egna instagramkonto @Tottenjuter.”
Ett inspirerande flöde! Tottes content bjuder på förförande kombinationer av färg och form. Mycket är nytt och oväntat!
“Den ultimata smakupplevelsen ska bestå av nått varmt, kallt, sött , salt, och krispigt. Då man får alla dessa smaker i munnen samtidigt uppstår det symfoni. Det ******* i munnen.”
Här är glassen som blev inkörsport till Totte Kolas gemensamma äventyr med Närpes Glassfabrik. Till höger testar han rabarberglass, tillverkad av rabarberstjälkar som våra kunder själva plockat i trädgårdar runt om i Närpes. Skulle Totte själv få designa en glass, skulle den innehålla ananas och kola i någon form. Kanske saltkinuskiglass med ananaswirl.
“28.5.2022 var första gången jag kom i kontakt med Närpes Glassfabrik. Jag hade hört att ni gjort en tomatglass, och det gjorde mig väldigt nyfiken på glassen. Vi käkade glassen hemma hos min bästa vän i Vasa och efter det har vi varit stora fan av er glass. Alla nya smaker ni gör och man ser på Instagram får en att vilja sätta sig i bilen och åka med Wasaline till Finland för att få fylla upp frysen med er glass. Tack som fan att ni har en självbetjäning så man kan besöka er dygnet runt.”
En säsongsaktuell fråga så här inför jul. Julmaten för den smakmedvetne, hur ser den ut? Vad har Totte Kola på sitt julbord?
“Närpes Glassfabriks pepparkaksglass! Och kanske några nya julsmaker! Men om man tänker på den varma maten så måste det finnas hemmagjorda köttbullar, morotslåda och kålrotslåda.
Det jag ser fram emot nu i december är att göra en tasting på några av era glassmaker jag ännu inte ätit, som min vän har köpt och lagrat hemma i deras frys i Vasa. Ser fram emot att äntligen få smaka på romrussinglassen. Jag har ett önskemål till nästa år: ni måste göra en glassjulkalender!
Några av mina favoritsmaker från er är kanelbulle, pepparkaka och saltkinuski. Speciellt pepparkaka var en riktig WTF moment. För den var så jävla god! Smakade exakt som en god hemmagjord pepparkaksdeg. En helt ny nivå av pepparkasglass.”
Tack för att vi fick intervjua dig Totte! I knappt ett par års tid har du skänkt oss glädje med dina förträffliga recensioner och upptåg. Vi är så glada över att du är en del i vår gemenskap! En riktigt smakfull fortsättning på året och ett fantastiskt gott nytt år önskar gänget från glassfabriken!
2 svar
Jag fastnar speciellt för ”livsnjutare” och gröt! Som kurator blir min tolkning att mycket gröt från tidig ålder skapar positiva livsnjutare👍🏼😁!
Gröt och dess effekter är inte att förringa! 😀 Tack för en glad kommentar! <3